Pohjoismaiset rahoituslaitokset ovat puheen tasolla sitoutuneet ilmastotavoitteisiin, mutta jatkavat lainojen myöntämistä ja sijoittamista fossiiliyhtiöihin, joiden liiketoiminta on tulevaisuuden kannalta kestämätöntä. Pääomavirrat on siirrettävä tukemaan vastuullista, uusiutuvaa energiaa ja teollisuuden siirtymää.
Rahoitus ohjaa kuinka nopeasti globaalit päästövähennykset saadaan toteutettua.
Pankkien sekä eläke- ja varainhoitoyhtiöiden on asetuttava ilmastokriisin ratkaisujen suunnannäyttäjäksi ja varmistettava, että kaikki rahavirrat fossiilituotannon jatkoa suunnitteleville yhtiöille katkaistaan. Samalla on tuettava investointeja vastuulliseen, uusiutuvaan energiaan sekä teollisuuden vähäpäästöisiin teknologioihin.
Globaali terästeollisuus on kriittisessä tienhaarassa. Valtaosa hiiliriippuvaisista tuotantolaitoksista on tulossa käyttöikänsä päähän tällä vuosikymmenellä, ja investointeja uuteen tuotantokapasiteettiin tarvitaan. Rahoitussektorilla on olennainen rooli varmistaa, että tulevat investoinnit tehdään vähäpäästöisiin tuotantoteknologioihin ja metallurgisen hiilen eli terästeollisuudessa käytetyn kivihiilen käyttö lopetetaan.
Miten me vaikutamme?
Julkaisemme tutkimusraportteja ja vertailuja rahoituslaitosten altistuksesta hiiliriippuvaiseen terästuotantoon sekä metallurgiseen hiileen. Tarjoamme tietoa ja käymme dialogia rahoituslaitosten kanssa. Osallistumme yhtiökokouksiin ja edellytämme rahavirtojen suuntaamista päästöttömiin ja vähäpäästöisiin teknologioihin, pois fossiilitoimintaa jatkavilta yhtiöiltä. Toimimme yhteistyössä European Fossil Free Steel Networkin kautta mm. Urgewaldin, Nordic Center for Sustainable Financen, BankTrackin ja Reclaim Financen kanssa.

Sijoittajien on oltava aktiivisia vaikuttajia, jotta hiileen perustuva terästuotanto saadaan loppumaan
